Wie ben ik?

Ik ben Lobke. Misschien ken je me al, misschien nog niet. Ik geef graag een spark aan jouw artistieke carrière, of help je om muzikanten te ondersteunen. En daar heb ik best al wat ervaring mee.

Ik heb wel al wat jobs in de cultuursector op mijn cv staan.

Bij 5to9 Management (een managementkantoor voor comedy en muziek) leerde ik hoe je als management voor artiesten en hun carrière kan werken in plaats van omgekeerd. Ik deed er productie, communicatie, boekings, dvd-opnames, pers, auteursrechten. Kortom, ik leerde de cultuursector grondig kennen vanuit de kant van het management, met veel oog en liefde voor de artiesten.

Daarna startte ik als verantwoordelijke jazz, folk en wereldmuziek en internationale relaties bij Kunstenpunt, het steunpunt voor de kunsten in Vlaanderen en Brussel. Daar leerde ik koorddansen om de verschillende spelers in de sector op een correcte manier te ondersteunen, en onze muzieksector via beurzen en showcasefestivals in de kijker te zetten. 

Voor jazz zette ik mijn schouders onder de Belgian Jazz Meetings in 2015, 2017 en 2019 (en later ook BJM 2021 en de organisatie van de European Jazz Conference 2024 in Gent, vanuit mijn volgende job). Ook onderzoek naar bijvoorbeeld fair practice en de sector bevragen in het kader van de landschapstekening hoorden tot mijn takenpakket. Mijn sectorkennis en networking skills ontwikkelden zich ten volle.

De volgende stap was als verantwoordelijke voor productie en internationale projecten bij JazzLab, een concertorganisator voor jazztournees doorheen heel Vlaanderen en Brussel. Daar nam mijn liefde voor internationale samenwerkingen een hoge vlucht: naast de productie van binnen- en buitenlandse tournees (in nauw contact met onze partners cultuurhuizen) stortte ik me vol enthousiasme op Stepping Stone, het talentontwikkelingsproject dat JazzLab samen met Powered by TINC ontwikkelde. Mijn ogen gingen open voor het belang van ondersteuning op maat van de individuele muzikanten. Stepping Stone ondersteunde twee muzikanten gedurende twee jaar in hun individuele ambities en noden en hielp hen een eigen netwerk (verder) uit te bouwen, met het oog op een duurzame carrière. (De opmerkzame lezer merkt dat hier het zaadje voor NEST al geplant werd.)

Toen vanuit Stepping Stone een internationale samenwerking werd aangegaan met andere talentontwikkelingsprogramma's in Europa en daarbuiten, onder de naam Constellations, was het voor kristalhelder waar mijn vuur brandt: talentontwikkeling. Ook na mijn vertrek bij JazzLab bleef ik de samenwerking volgen, voorlopig als vrijwillige projectmanager.

Ook de kant van de programmatoren leerde ik nog wat beter kennen, vanuit mijn functie als programmator en cultuurfunctionaris in GC De Kluize. Programmatie, zaalverhuur, ticketing passeerden de revue. Al deze jobs samen zorgen voor een degelijke all-round kennis van de sector, met veel begrip voor de verschillende spelers in het veld en een open blik.

Op dit ogenblik focus ik me op talentontwikkeling, bij zowel muzikanten als jonge cultuurwerkers. Dat doe ik uiteraard via NEST, maar ik ben ook nog steeds betrokken bij het internationale talentontwikkelingsproject Constellations. Daarnaast geef ik ook het vak Muziekmanagement aan de Artevelde Hogeschool in Gent (BA3). Tot slot ben ik ook inschakelbaar als freelance productiemedewerker, projectcoördinator en meer dergelijke opdrachten. Muziekcentrum De Bijloke schakelt me al in voor specifieke producties, ook KAAP gaf me al opdrachten als freelancer, en hopelijk vinden nog veel andere cultuurhuizen en organisaties de weg naar mij. Al deze culturele activiteiten bundel ik onder mijn zaak SALT (want "cultuur is het zout op uw patatten").

Oh ja, ik zit/zat ook in een aantal relevante Raden van Bestuur.

De Raad van Bestuur waar ik nu nog steeds in zit, is die van vi.be, het Vlaamse steunpunt voor muziek. Die rol geeft me inzicht in het muziekveld en de noden van de verschillende stakeholders in de sector, en ik vind het fijn om mee aan de wieg te staan van baanbrekende projecten die vi.be in het leven roept.

Tot voor kort zat ik ook in de Raad van Bestuur van het Europe Jazz Network (EJN), het grootste formele muzieknetwerk van Europa. Dat netwerk is een broeikas voor inspirerende samenwerkingen en zet zich in om grotere maatschappelijke hangijzers via de muziek aan te kaarten en zo de wereld een mooiere plaats te maken, stapje voor stapje. Constellations, het overkoepelende talentontwikkelingsproject dat me zeer nauw aan het hart ligt, kende in dit netwerk haar ontstaan. Ik heb ongelooflijk veel geleerd van de magnifieke staff en de andere board members van EJN.

In een ver verleden zetelde ik ook in de Raad van Bestuur van kleinkunstencentrum 't Smiske in Asse (mijn geboortedorp), wat ook meteen mijn eerdere banden met de folk verklaart. Hoe versterkend muziek en samenwerken kan zijn, dat zaadje ontkiemde daar.

Ook in mijn vrijetijd heeft muziek me stevig te pakken.

Er zijn bijna te veel activiteiten om op te sommen, maar ik doe een poging om een beeld te geven van wat ik allemaal al met muziek deed in mijn vrije tijd. Na wat muziek gespeeld te hebben in een paar bands (funk en post-rock, if anyone wants to know), had ik door dat ik beter ben in het organiseren dan het spelen zelf. Een van de eerste stappen in de richting van de cultuursector was dan ook met mijn hobby-managementkantoortje Bis Bookings, waarbij ik een aantal bands van bevriende muzikanten onder mijn vleugels nam. Zij zorgden ervoor dat ik plots in de jazzwereld terecht kwam en in zeer korte tijd een massa contacten vergaarde. Via een aantal communicatiejobjes bij Democrazy en Ha Concerts kwam ik uiteindelijk als vrijwilliger bij Boomtown en Glimps festival terecht, waar Els Van Mieghem me onder de arm nam. Niet veel later organiseerden we samen concertjes in het Gentse onder de naam catch#. Namen als Mauro, Hypochristmutreefuzz, Whispering Sons, SCHNTZL en High Hi passeerden de revue. Losjes daaruit vloeiden ook medewerkingen aan het programmatieteam van het Copacobana festival, Trefpunt festival (Gentse Feesten) en Café Afsnis.


De meeste van deze activiteiten deed ik nog voor ik mijn eerste echte job in de cultuursector had, in 2015. Ook daarna bleef ik meewerken bij verschillende organisaties als vrijwilliger of hielp ik muzikanten verder als hobby. Het klankbord dat ik wil zijn met Vlieghulp, dat doe ik eigenlijk al jaren, als vriendendienst. Vragen over een cd-release of crowdfundingproject, hulp bij beurzen en andere subsidiedossiers, iedereen was welkom, ook - en vooral - na mijn eigenlijke werkuren. Recente dossiers die ik schreef, meeschreef of nalas, zijn er van Lara Rosseel, Natashia Kelly, Mattias De Craene, Peenoise (ism Ha Concerts en Kopergietery), Pool of Sound (in opdracht van KAAP), Willem Heylen, Sander De Keere, maar vele anderen gingen hen voor.

Heb ik eigenlijk wel relevante studies gedaan?

Ondanks deze grote focus op muziek in mijn vrijetijd en sinds 2015 ook mijn job, heb ik iets heel anders gestudeerd. Ik ben van opleiding namelijk taalkundige en studeerde Germaanse Talen. In 2005 behaalde ik daarin mijn masterdiploma en in 2009 zelfs mijn doctoraat, maar na tien jaren werken aan de universiteit had ik de academische wereld wel gezien.


Wat ik uit die jaren wél meeneem in mijn carrièreswitch, is mijn taalgevoel, mijn schrijftalent en vooral ook mijn 'near nativeness' in het Engels. Die komen goed van pas wanneer ik dossierteksten of bio's help te schrijven, ook in internationale contexten.